Këto lloj dritash mund t’iu shkaktojnë dëme të përhershme të syve

Dritat LED mund të dëmtojnë përgjithmonë retinën dhe të shqetësojnë ritmin e gjumit, tha shefi i kujdesit shëndetësor të drejtuar nga qeveria të Francës.

Agjencia Franceze për Ushqimin, Mjedisin dhe Shëndetin dhe Sigurinë Profesionale (ANSES) paralajmëroi se dritat e fuqishme LED janë ‘foto-toksike’.

Në një raport prej 400 faqesh, trupi paralajmëroi se mund të shkaktojë një humbje të pakthyeshme të qelizave retinale dhe të çojë në verbëri.

ANSES u bëri thirrje zyrtarëve të rishikojnë kufirin maksimal për ekspozimin ndaj dritave LED, të cilat lëshojnë ‘dritë blu’ në sasi shumë më të larta.

LED përdor afërsisht një të pestën e energjisë elektrike për një llambë inkandeshente me një ndriçim të konsiderushëm.

Lexo edhe:  Virusi vdekjeprurës: Instituti i Shëndetësisë bën thirrje për kujdes të shtuar ndaj pickimit të mushkonjave