Një kosovar ishte i pari që themeloi jetën Islame në Zelandë të Re

    Bota është tronditur nga sulmi terrorist që ka ndodhur të premtën në Zelandë të Re. Terroristi i quajtur Brenton Tarrant ka vrarë 50 persona që po faleshin në Xhumanë, në dy xhami të Christchurch.Sulmi është dënuar nga shumë liderë botërorë shtetesh dhe bota po solidarizohet me viktimat e këtij sulmi.Zelanda e Re njihet si shtet me tolerancë të madhe fetare. Madje, Indeksonline mëson se ishte një kosovar i pari që kishte filluar organizimin e jetës Islame në këtë shtet.

    Mazhar Krasniqi, i lindur në vitin 1931 në Prishtinë ishte personi i parë që filloi me organizimet e jetës Islame në këtë shtet.Krasniqi në vitin 1950 u dëbua nga regjimi komunist i Jugosllavisë për në Zelandë. Ai arriti në Wellington më 1 maj 1951 dhe aty filloi të punojë në vende të ndryshme të punës duke përfshirë punë bujqësore në jug.Më 1 janar 1956 ai mori pjesë në Kongresin e parë të organizatës myslimane nga Zelanda e Re dhe u bë anëtar i Komitetit Ekzekutiv, në të cilën qëndroi deri në vitin 1992.

    Ai shërbeu dy herë si president i saj, në vitin 1975 dhe në vitin 1987.Në 1960 Krasniqi ngriti një restorant të quajtur ‘Shqipëria’ në periferi të Panmure ku ai u bë shumë i suksesshëm si biznesmen.

    Në vitet 1970, Krasniqi zhvilloi kontakte me ambasadat myslimane në Wellington dhe Canberra, dhe vazhdimisht mori pjesë në konferencat në emër të komunitetit mysliman, Zelanda e Re.Ai ishte gjithashtu i pranishëm në hedhjen e gurit të themelit për ndërtimin e xhamisë së parë në këtë shtet, më 30 mars 1979, shkruan Indeksonline.Më pas, Mazhar Krasniqi u bë presidenti i parë i parë mysliman, organizatë kombëtare, Federata e Shoqatave Islamike e Zelanda e Re (FIANZ). Ai u zgjodh në postin e lartë në 15 prill 1979.Gjatë krizës në Kosovë më 1999 Krasniqi bindi qeverinë e Zelandës së Re që menjëherë të pranohen 650 refugjatë kosovarë.Më 1 prill 1999 në Zelandën e Re, Lidhja Shqiptare Qytetare , e cila udhëhiqej nga president Krasniqi, organizuan një demonstrim në Auckland për të shprehur mbështetjen e bombardimeve të NATO-s ndaj Serbisë

    Lexo edhe:  Burdushi ne grevë urie